domowy schabik podsuszany.

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

 

Pluszowe Papiloty

 

Pluszowe Papiloty

 

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

 

1.Ładny schabik dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, Też dokładnie. Ważne!
2.Obtaczamy w szklance cukru (ściśle), wkładamy do brytfanki albo keksówki i przykrywamy folią spożywczą. Do lodówki na 36h. Możemy raz przewrócić.(Mięcho puszcza soki)
3.Po 36h płuczemy i osuszamy ręcznikami. Baaardzo dokładnie.
4.Przygotowujemy mieszankę: szklanka soli + łyżka soli peklowej. Obtaczamy ściśle mięcho i na 36h do lodówy.
5.Płuczemy bardzo dokładnie, suszymy i obtaczamy w mieszance:
-stłuczony pieprz ziarnisty
-rozmaryn
-pieprz ziołowy
-mała główka czosnku
-majeranek
i do lodówki na 36h (przykryć folią jak zwykle)
6.Nie płuczemy. Wkładamy do siatki wędzarniczej i suszymy 3 dni (wisi na haku pod szafką albo w sezonie grzewczym na średniej mocy kaloryferze) w przewiewnym miejscu.
7.Do brytfanki wlawamy 1,5 l wody, wrzucamy 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i łychę majonezu. ten ostatni nie wiem po co ale był w przepisie źródlowym, więc dodałam. Wrzucamy nasz schabik i gotujemy 6 minut. Zostawiamy w do wystudzenia w zalewie na 12 h. Po tym czasie gotujemy jeszcze raz 6 min i znowu do wystudzenia i na 12h.
8. wyciągamy z zalewy i suszymy 12 h
9. I już 🙂

inspirowany : szynka domowa

patera: specjalne zamówienie – Maruś

 

Dodaj komentarz