1.Ładny schabik dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, Też dokładnie. Ważne!
2.Obtaczamy w szklance cukru (ściśle), wkładamy do brytfanki albo keksówki i przykrywamy folią spożywczą. Do lodówki na 36h. Możemy raz przewrócić.(Mięcho puszcza soki)
3.Po 36h płuczemy i osuszamy ręcznikami. Baaardzo dokładnie.
4.Przygotowujemy mieszankę: szklanka soli + łyżka soli peklowej. Obtaczamy ściśle mięcho i na 36h do lodówy.
5.Płuczemy bardzo dokładnie, suszymy i obtaczamy w mieszance:
-stłuczony pieprz ziarnisty
-rozmaryn
-pieprz ziołowy
-mała główka czosnku
-majeranek
i do lodówki na 36h (przykryć folią jak zwykle)
6.Nie płuczemy. Wkładamy do siatki wędzarniczej i suszymy 3 dni (wisi na haku pod szafką albo w sezonie grzewczym na średniej mocy kaloryferze) w przewiewnym miejscu.
7.Do brytfanki wlawamy 1,5 l wody, wrzucamy 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i łychę majonezu. ten ostatni nie wiem po co ale był w przepisie źródlowym, więc dodałam. Wrzucamy nasz schabik i gotujemy 6 minut. Zostawiamy w do wystudzenia w zalewie na 12 h. Po tym czasie gotujemy jeszcze raz 6 min i znowu do wystudzenia i na 12h.
8. wyciągamy z zalewy i suszymy 12 h
9. I już 🙂
inspirowany : szynka domowa
patera: specjalne zamówienie – Maruś