tarta szarlotkowa z kruszonką – szarlotka tartowa z kruszonką :)

kwioty5

kwioty27

kwioty7

kwioty8

kwioty9

kwioty14

kwioty21

kwioty24

kwioty9

kwioty28

 

ciasto: 110 g masła 195 g mąki (ja : mieszanka zwyklej pszennej z orkiszowa i krupczatką) łyżka śmietany 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 2 szczypty cynamonu

wyrabiamy szybciorkiem i do lodówki

6 jabłek raczej twardych 3 lyzki powidła (ja: dżem jagodowy) łyzka budyniu suchego 4 łyzki śmietanki łyżka cukru pudru

kruszonka:

2 łyżki masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki

łyżka kaszy mannej/y i łyżeczka masła do posmarowania i posypania tartownicy 🙂

Ciasto szybko merdamy i na Grenlandię. Jabłka w kostkę i smażymy w sosie własnym z cukrem i cynamonem. NIE mają się rozpadać. Tartownicę smarujemy masłem, posypujeby kaszką. Wyklejamy albo wałkujemy ciasto, nakłuwamy widelcem, przykrywamy krążkiem papieru i np grochem i do pieca na 15 min w 195 0k stopni. Ściagamy papier i pieczemy 5 min. Wyciągamy, pędzlujemy roztrzepanym białkiem i sruuuu na minutę do piekła. Wyciągamy, smarujemy powidłem lub innym mazidłem, wykładamy jabłka, wylewamy śmietankę rozbełtaną z budyniem i do piekła na 13 minut. Wyciągamy, posypujemy kruszonką i do jej zarumienienia czekamy…. i smacznego 😀 Kruszonka: masło, cukier i make szybko merdamy do połaczenia i już 🙂

kwioty30

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s