„szwedzkie” klopsiki :)

przepis

klops2

klops4

klops5

klops6

klops7

klops8

klops9

klops10

klops15

klops11

klops18

klops16

klops17

klops26

klops3

klops33

klops34

 

 

 

Stefan by się pewnie uśmiał z takich „szwedzkich”…  🙂 No nic, na razie to najbardziej szwedziowa wersja klopsików jaka znam. Do roboty! Mięcho najlepiej jak sami zmiędolimy, jeśli nie – może być mieszane mielone – ważne, żeby było tez wołowe. Cebulkę przysmażamy, zielone siekamy, bułkę moczymy w mleku. Połowę mięsa, połowę cebulki, rozmoczoną bułkę, jajko, zielone miksujemy jeszcze raz na prawie gładko i mieszamy z reszta mięcha. Przyprawiamy. Konsystencja jest dosyć wolna, jeśli za bardzo – można dodać ciut bułki tartej –  w każdym razie nie może być ani za twarde ani ciapate. Gotujemy bulion (miałam rosół z wczoraj) – do niego będziemy wrzucać ulepione kulki klopsikowe. Kulki powinny być w miarę możliwości małe, jak się przyklejają do ręki za bardzo – myjemy ręce i mokrymi kręcimy. Wrzucamy na bulion i gotujemy ok 30 minut. Bulionu po klopsach nie wylewamy! Będzie sos. Klopsy odkładamy na durszlak albo cokolwiek do ostygnięcia i odsączenia. Zimne obsmażamy krótko na oleju – do zrumienienia. Ja potem odsączam na ręczniku. po podsmażeniu robią się zwarte i jędrne. I już.

klops21

klops22

 

klops20

 

 

klops23

klops25

sos dla dużych: przysmażam cebulkę na dosłownie kropli oliwy, wrzucam ją potem do bulionu, zaprawiam mąką, śmietanką i łyżką musztardy (opcjonalnie). przyprawiam i blenduję.

Sos dla Dziedzica: całego pomidora miksuję z natką i ząbkiem czosnku. Podgotowuję 3 minuty i już. Mozna zabielić jogurtem albo śmietanką.

 

klops24

klops27

klops28

 

 

no i dla Dziedzica tylko gotowane klupsy 🙂

aaa i z rozmarynem chętnie się przytulą.

 

 

klops31

klops30

klops29

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s