szybki chleb bez wyrabiania

Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty Pluszowe Papiloty chl19

400 g maki pszennej
300 g wody zimnej
13 g drożdży skrzypiących + łyżeczka cukru
łyżeczka soli
zioła
dodatki (tu: szałwia, anchois – 2 fileciki,
2 łyżeczki oliwy, suszone pomidory, boczek, dyńka)
wieczorem mieszamy lycha mąkę z wodą, drożdżami i dodatkami
(tu: jeden chleb z dynią, drugi z boczkiem, cebulką, pomidorami i anchois)
merdamy łychą, przykrywamy folijką i zostawiamy do rana.
Rano.
Ciasto zgarniamy łycha na ściereczkę obsypaną mąką i otrębami.
Zawijamy w kopertę i kładziemy łączeniem do dołu (na tejże ściereczce obsypanej mąką i otrębami)
czekamy godzinę dwie do wyrośnięcia.
Nagrzewamy (w miedzyczasie) piekarnik na max – z naczyniem (np szklaną formą do zapiekania z przykrywką)
Wyrośnięty chleb wrzucamy do nagrzanej i wyłożonej papierem formy (łączeniem do góry), przykrywamy przykrywka i wrzucamy do piekła na 40 min.
Ściągamy przykrywkę  i pieczemy 10 min bez niej.
Wyciagamy, studzimy na kratce. o! 🙂

***

ten chlebek można upiec w jakimkolwiek żaroodpornym naczyniu z przykrywką – ja piekłam w żeliwnym garnku, szklanym rondlu żaroodpornym i rzymskim garnku. W każdym wyszedł idealnie. Można z dodatkami albo bez, ogranicza nas tylko gust i wyobraźnia 🙂

3 thoughts on “szybki chleb bez wyrabiania

  1. aaa i ostatnio piekłam na kamieniu (ten chlebek) wyszedł super, tylko skórka grubsza 🙂
    Macio jak na kamieniu to możesz ździebko mniej wody dodać, ma być elastyczne po wyrośnięciu ale żeby się nie rozjechalo za szybko 🙂 no i pamiętasz – na łopacie na rozgrzany pół h kamień 🙂

Dodaj komentarz