żytni – razowy na zakwasie

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Leci to tak.
Wyciagam zakwas z lodówki.
Wrzucam łyzkę mąki razowej żytniej, ciut cieplej wody i na kaloryfer.
Zabulgocze – wrzucam szklankę mąki i szklankę wody i na kaloryfer.
Zabulgocze….
3 szklanki mąki (żytniej razowej przemieszanej z żytnią zwykłą)
wymieszane z ok 2 szklankami wody + siemię do posypania + zioła prowansalskie
+łyzeczka soli+kminek
keksówkę obsypać płatkami owsianymi
paciarę wlewamy do keksówki, przykrywamy folią spożywczą i na kaloryfer
piekło nagrzewamy do 200 stopni
jak wyrośnie (ok 2h) wrzucamy do piekła uprzednio chlupiąc na jego dno filiżankę wody.
Pieczemy w 180 stopniach ok 1h.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s