żytni – razowy na zakwasie

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Pluszowe Papiloty

Leci to tak.
Wyciagam zakwas z lodówki.
Wrzucam łyzkę mąki razowej żytniej, ciut cieplej wody i na kaloryfer.
Zabulgocze – wrzucam szklankę mąki i szklankę wody i na kaloryfer.
Zabulgocze….
3 szklanki mąki (żytniej razowej przemieszanej z żytnią zwykłą)
wymieszane z ok 2 szklankami wody + siemię do posypania + zioła prowansalskie
+łyzeczka soli+kminek
keksówkę obsypać płatkami owsianymi
paciarę wlewamy do keksówki, przykrywamy folią spożywczą i na kaloryfer
piekło nagrzewamy do 200 stopni
jak wyrośnie (ok 2h) wrzucamy do piekła uprzednio chlupiąc na jego dno filiżankę wody.
Pieczemy w 180 stopniach ok 1h.

Dodaj komentarz