tarta śmietankowo – brzoskwiniowa!

Nie mogę się odczepić od tart….

Tym razem brzoskwiniowa. Szybka, prosta a smakuuuuje! doskonale 😀

na spód:

1 i 1/2 szklanki mąki

1 żółtko

łycha śmietany

100g masła

2 łyżki cukru

szczypta proszku do pieczenia

wszystko, co może – powinno być zimne!

Z powyższych składników zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy je w folię i do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekiełko do 200 stopni. Nagrzane? Wyklejamy ciastem tartownicę, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (obciążonym np. grochem) i do piekła na 10-15 min. Po tym czasie ściągamy papier i dopiekamy ciasto.  ja zawsze pilnuję brzegów – jak mocno zrumienione – wyciągam wcześniej.  Gorący spód smaruję rozbełtanym białkiem – pędzelkiem.

wkład:

szklanka śmietanki tortowej

łyżka cukru

2 żółtka

brzoskwinie z puszki i „żywe”

Śmietankę mieszamy z cukrem i żółtkami – wylewamy na gorący spód i na 10 min do pieca – po 5 delikatnie zmniejszam temperaturę…. śmietanka powinna byś ścięta.

Wyciągamy upieczoną bazę i studzimy. Na wystudzoną wykładamy plasterki brzoskwiniowe, układając w rozetkę. Po łyżeczce wylewamy na owoce ostudzoną galaretkę brzoskwiniową. Galaretki wystarczy ok pół opakowania, ma delikatnie pokryc owoce nie tworząc osobnej warstwy. Do lodówki i smacznego!

 

 

 

Reklamy

3 thoughts on “tarta śmietankowo – brzoskwiniowa!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s