sernik z białą czekoladą i jagodami…

Takiej pychotki dawno nie jadłam…  zazwyczaj piekę i nie jem. Biała czekolada mnie skusiła… Matkoboska sulisławska!!!

na spód:

  • 200 g ciasteczek czekoladowych

(moga byc z dziurką, moga byc najtańsze kruche)

  • 1 łyżka kakao
  • 70 g masła
  • 50 g ciemnej czekolady

na masę serową:

  • 1 kg sera w kubełku sernikowego
  • 300 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 białka
  • 1 łycha mąki ziemniaczanej
  • 300 g jagód/borówek

produkcja:

Ciastka kruszymy w misce,dodajemy kakałko, i stopioną razem z masłem czekoladę (w kapieli wodnej). Mieszami i wylepiamy małą tortownicę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód i obrecz. Da się. Osypuje się ciut ale jest w miarę lepiące. Wylepioną tortownicę wkladamy do zamrażalnika albo lodówki.  Grzejemy piekło do 180 stopni Celsjusza.

Teraz bierzemy sie za mase serową…. Ser wrzucamy do miski. W drugiej merdamy białka, mąke ziemniaczaną i cukier. całośc powoli wmerdowujemy do sera… w miedzyczasie topi sie biała czekolada (w kapieli wodnej a jakże…) wmerdowujemy biała czekoladę….

Wyciągamy wylepiona ciachami  formę,  wykładamy masę serową i posypujemy połową jagód/borówek (suchych). I do piekła! Od razu zmniejszamy temp. do 120 C i tak :zajmujemy się sobą, czytamy, pijemy piwo… przez 70 min (ok)

Studzimy i najlepiej na całą noc na Grenlandię…

Przed podaniem posypujemy resztą jagód…

Zrobiłam dla Kasi… na specjalna okazję…  nie wyszło 😦 ale…

mam nadzieję, że spróbuje jeszcze…

przepis z „Trendy”, „Trendy” podwędził podobno z bloga „Kwestia Smaku”.

Reklamy

3 thoughts on “sernik z białą czekoladą i jagodami…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s