wiejska tarta „co sie nawinie”

Jedyna tak krucha tarta:) spód tez będzie fajny do tarty ze świezymi owocami…

a to było tak:

na kruchy spód potrzebujemy:

2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej ( ja zrobiłam mix :80% pełnoziarnistej 10% zwykłej pszennej i 10% owsianej)

1 żółtko

2 łyżki lodowatej wody

125 g zimnego masła

3 szczypty soli

rozmaryn i inne zielsko

      Siekamy masło z mąką i ziołami, dodajemy wodę i sól, i zagniatamy najszybciej na świecie. Owijamy folią i na Grenlandię!

Poleżało… Nagrzewamy piekło do 180. Ciastem wylepiamy tartownice, nakluwamy widelcem, przykrywamy krążkiem z papieru do pieczenia -obciążamy fasolką…….. i na 10 min do piekłarnika. Ściagamy obciążenie i na kolejne 5 na dopiekanie.

wkład:

3 ziemniaki ugotowane – raczej twarde

1 jajko

parę małych pomidorków

3 garstki kurek

kawalek kiełbasy spod dworca w Tarnowie – koniecznie ze skórą

3 ząbki czosnku

szczypiorek

zioła

szklanka śmietany

3 jajca + białko oddzielone od żółtka potrzebnego do spodu

gałka muszkatołowa ze szczyptę

sól

pieprz

por blanszowany

marfefka

oliwki – dałam, bo lubie!

Ziemniaki gotujemy sobie wcześniej z marchewką – na twardo, kroimy w plastry i układamy na upieczonym spodzie. Przysmażamy kielbase z czosnkiem, na to wrzucamy kurki, pieprzymy, solimy, wypijamy kawę i juz.  Wrzucamy do rozłożonych ziemniaków, potem leci reszta – jajko, oliwki, por….

Śmietanę doprawiamy i mieszamy z jajcami i gałką. Zalewamy takim mixem przygotowaną tartę i do piekla na 25 minut i 180 stopni Celsjusza.

Świetna na zimno i gorąco…  świetna z surówka z czarnej rzodkwi z rodzinnego ogrodu!

Czarna rzodkiew+ śmietanka+sól+pieprz+tarka drobnooczkowa.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s