tarta z jabłkami, borówkami i kremem budyniooooowym!

Żeby nie było, przepis od mniamniama stad: mniammniam.

Ja ciut jak zwykle zmieniłam i dodałam borówki.

kruche ciasto:

szczypta soli
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki
10 dag zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
2 łyżki cukru
ciut na łyżeczce proszku do pieczenia

 

owocowo:

6 jabłek  i garść borówek
1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
2 żółtka
cukier waniliowy własnoręcznie robiony – łyżka
4 łyżki cukru zwykłego
garść skórki pomarańczowej
sok z połówki cytryny i cynamon

 

produkcja:

piekarnik  200 stopni – niech sie grzeje ….

Szybko siekamy i wyrabiamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na czas obierania jabłek.

Jabłka mało starannie obieramy i tniemy na jeszcze mniej staranne kawałki (mój patent – nie znoszę pedantycznych monkowskich równych kawalątków!!) – posypuje cynamonem, cukrem i niech odpoczną. Płuczemy i osuszamy borówki.

Piekło sie grzeje…

Do tłustej smietany dodajemy żóltka i cukier waniliowy  + zwykły i delikatnie miksujemy.

Ciasto wałkuję i ukladam na tartownicy odcinajac wyglądające brzegi  albo kroję na plastry i wylepiam powyższą.  Nie mam drogich kulek obciążniczek i chyba nie posiądę, ale mam groch i zupę mieszaną młodości z fasolkami – fajnie obciąża ciasto (kólko z papieru do pieczenia i na to fasoliny) Tak przygotowana tartownica do piekla na 10 min – do zrumienienia ciasta.

Wyciagamy…. Na gorące ciasto wykładamy nieporządne kawalki jabłek, borówki i skorkę pomarańczową. Całość zalewamy śmietanką z żółtkami i cukrem i do piekła na kolejne 15 min. Na ciepło i na zimno!

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s