Miśkowy sos karmelowy :)

potrzebne:

  • szklanka cukru
  • 4 łyżki wody
  • prawie szklanka śmietanki 36%

produkcja:

na rozgrzaną delikatnie patelnię albo rondelek grubodenny wlewamy ok 4 łyżki wody. Szybko wsypujemy cukier i mieszamy energicznie – na delikatnym „ogniu”. Woda powinna odparować – cukier zmieni konsystencje i delikatnie podkarmelizuje… mieszamy aby się nie spalił. Po ok 15 minutach dolewamy śmietankę. Delikatnie – parzy i paruje niesamowicie. Mieszamy dalej, do rozpuszczenia karmelu i zgęstnienia sosu. Pycha! Przechowujemy w lodówce, o ile coś zostanie!

Dzieciaki jadły z naleśnikami i ciastkami owsianymi 🙂 pasuje też do lodów.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s