nieziemsko waniliowe drożdżówki z budyniem i kruszonką

Bułeczki maślane… ciasto trzeba dopieścić, z pół dnia zmarnować…. ale 15 sztuk, które wyjdzie z poniższego przepisu zniknie w 15 minut! Chyba najbardziej je lubię 🙂

***

składniki na maślane ciasto drożdżowe:

  • 4 żółtka
  • 40 g cukru (ok)
  • 150 ml mleka
  • 60 g masła
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 laska wanilii
  • 400 g maki pszennej

nadzienie:

  • pół laski wanilii
  • budyń waniliowy + mleko i cukier wg przepisu na opakowaniu (ja daję troszkę mniej mleka)
  • moze być dowolne nadzienie : krem/dżem

kruszonka:

  • 1/4 szklanki mąki
  • łyżka masla
  • 1 i 1/2 łyżki drobnego cukru

 

 

Zaczynamy jak zwykle od zaczynu 🙂 drożdże, odrobinę mleka, odrobine mąki  mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie topimy masło i dolewamy do niego mleko i nasionka z połowy laski waniliowej. Do wiekszej michy przesiewamy makę, dodajemy  cukier utarty z żółtkami i bulgoczące drożdże. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i plastyczne. Odkładamy wyrobioną kulkę do miski, przykrywamy ściereczką i dajemy odpocząć ze dwie godzinki.  W tym czasie relaksujemy się przy produkcji budyniu 🙂 ja daję odrobinę mniej mleka – będzie się ładnie nakladał, a do mleka wrzucam nasionka wydlubane z  drugiej polowy laski wanilii.

Gładkie, wypieszczone ciasto dzielimy na 15 ok 40 – 50 gramowych części. Każdą z nich rozpłaszczamy w dłoni i na środek nakładamy łyżeczkę budyniu. Zaklejamy pod spód i ukladamy na pergaminie łączeniem do dołu.  Odstawiamy blaszkę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok dwie godzinki. Powinny nieźle podrosnąć. Pozostałym bialkiem smarujemy bułeczki i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do ok 180 stopni. Bułeczki hop do piekla na 20 min. Moim tyle wystarczy 🙂

Smacznego!

 

 

Reklamy

4 thoughts on “nieziemsko waniliowe drożdżówki z budyniem i kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s