pizza, była…

Image

Te oliwki to a propos dzisiajszej pizzy… Z założenia miala być domowa, ale smakować jak z wloskiego glinianego pieca w głuchej wsi… nie został nawet okruszek do zdjęć, co traktuję jako komplement 😀 ani ociupinki !!!

Najlepszą jadlam chyba w Certaldo na rogu, na śniadanie obiad i kolację 🙂 pokazywało sie palcem którą pizze wybierasz i który kawalek… do tego espresso i ciacho albo rogalik! popłacze sie zaraz na miejscu! Dobry Boże daj wygrać tę 6 w lotka i w miarę szybko (please, plesase)!  Wyniosę się stąd do ciepłości (tak tak) , słońca, oliwek, pizzy, kawy podawanej przez włochatych przystojniaków z petem w zębach… (espresso najlepsze w Messynie) …

Wenecka –  pyszna –  bardziej oliwna, ale myślę że smak był  trochę  ‚turystyczny” ,  na południu Włoch bardziej dzika – nie, nie zdecyduję się, wszystkie były nieziemskie i choć zaklinalam się, że nie będę się tak  tym ich  typowym topowym jedzeniem zajadać……

najwiecej uroku miała pizza rzymska – zawinięta w kawał papieru, cięta nożyczkami na wagę – z pizzerii dla ‚tubylców” ech.

Moja idealna, ale mimo to podróba :

(ciasto)

2 szklanki mąki pszennej

prawie cała szklanka mleka i wody na pół

szczypta soli

czosnek

oregano

bazylia

oliwa

drożdże ok 30g

***

zagniatac aż zabolą ręce i zbieleją kostki!

dać odpocząć 4 kwadranse

***

200 stopni ok 20-25 min

zazwyczaj robię wszystko na oko, ilości są orientacyjne – najwazniejsze jest ciasto – ważne by dobrze zagnieść z sercem i dać odpocząć – można wypic kawę i poczytać książkę w międzyczasie 🙂

dodatki – co się nawinie 🙂 u mnie oliwki, mozarella,suszone pomidory (z zalewy oliwnej). kapary,  tarty zółty ser (dobrze jak parmezan), bazylia, szynka w paski krojona, przecier pomidorowy do pogłaskania ciasta, kukurydza.

im mniej tym lepiej 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s